18.2 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Няма нарушения в столовото хранене на учениците в Бургас

Директори на бургаски училища и детски градини и представители на фирмите – наематели на ученическите столове се срещнаха днес с представители на Агенцията по безопасност храните, Регионална здравна инспекция и общинска дирекция „Образование”, за да обсъдят последните  изменения в нормативната уредба, касаеща храненето в детските и учебните заведения.

 a3dc6d2baee01252690c353e656213ff

По време на срещата, инициирана от Община Бургас, зам.-кметът Йорданка Ананиева припомни, че Бургас е една от първите общини в страната, която е възприела здравословния начин на хранене на децата в училищата и в детските градини и е предприела конкретни мерки в тази посока. Менюто в детските заведения и училищните столове се обявява на сайта на общината, в администрацията има назначен технолог по храненето, който следи за това на учениците да се предлагат единствено здравословни и безопасни храни. В училищата има съставени комисии, които осъществяват регулярен контрол. При проверките, осъществявани от община Бургас, се включват и родители, за да има максимална прозрачност.

 

Представителите на регионалните институции, осъществяващи контрол върху храненето в ученическите столове, представиха информация от последните проверки, направени в хранителните блокове към детските заведения в община Бургас. Те са показали, че в повечето обекти материално-техническата база е в отлично състояние, спазват се всички хигиенно-санирани изисквания, реализирани са необходимите ремонти, оборудването е в добро състояние. Храните се съхраняват правилно и са с ясна маркировка – с изписани  производители и доставчици, партидни номера, водят се чеклисти и дневници, има предварително изготвени и оповестени менюта. Община Бургас е предоставила на хранителните блокове към учебните заведения наръчници за прилагането на нормативните уредби. Предстоят тематични проверки, които ще установят правилно ли е разпределено съдържанието на храните и съобразено ли е с физиологичните норми на хранене.

 

С всяка изминала година все повече деца в Бургас използват училищните столове. И през тази учебна година общинска администрация ще продължи да води кампания сред родители и ученици за ползите от здравословното хране и промотирането на учебните заведения като места, които предлагат разнообразна и пълноценна храна. 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук