14.6 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Зимата обостря артериалните проблеми

През зимния сезон най-честото заболяване с което се сблъскват съдовите хирурзи, е хроничната артериалната недостатъчност, съобщи д-р Валентин Василев, началник на отделението по Съдова хирургия към Бургаската болница.

„Студът и влагата обострят артериалните заболявания, които водят до недостатъчно оросяване на крайниците. Пациентите се оплакват от изстиване на ръцете и/или краката и  болка, засилваща се при ходене”, допълва д-р Василев. 

d35c9205ea9e7ebb8b70555b05fa84d7Над 600 души са преминали през консултативния кабинета на съдовите хирурзи, който отвори преди половин година  в „Диагностично-консултативен център 1” (ДКЦ 1) в Бургас (бившата Първа поликлиника).

Кабинетът е на третия етаж, има договор със Здравната каса. Работното време е от понеделник до петък, от 14:00 ч. до 18:00 ч..

„Голяма част от болните  страдат от диабет и по-конкретно от диабетно стъпало. Определяме вида на лечението, след като направим ангиография (цветна снимка на артериите). Въз основа на нея преценяваме дали на пациента е нужна операция или лечението може да протече само с лекарства”, разяснява д-р Василев.

Неговият съвет към хората с артериални проблеми е да предпазват  крайниците си от студ и влага, да се обличат топло, а в случай, че имат оплаквания, да потърсят лекар.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук