19.8 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

РЗИ: В Бургас има леко завишение на заболелите от варицела

В Бургаска област има само леко завишение на заболелите от варицела, което се дължи на сезонния характер. Това съобщиха за zonaburgas.bg  от Здравната инспекция в Бургас. За изминалата седмица случаите са 23, при 12 заболели за предходния период. От РЗИ уточниха още, че заболяването от варицела има цикличен и сезонен характер. През 2009 год. в Бургаска област са регистрирани 1034 случая, в сравнение със 826 от предходната година, а за месец януари 2010г. те са 58. В повечето случаи заболяването протича леко.

847b69379ae27548d6e016e843f36e51
снимка: dariknews.bg

Усложнения могат да се получат, както при кърмачета, така и при възрастни.

Цикъла на ръст от заболяемостта от тази инфекция е на 4-5 години. Сезонния характер е есенно-зимния сезон.

 За тази инфекция не се прилага ваксина и мерките, които предприемаме са от общ характер: често проветряване на помещението в затворени детски колективи, употреба на витаминозни храни за укрепване на имунната система, провеждане на стриктен сутрешен филтър. При откриване на болно дете, то се изолира и следва консултация с лекар. Лечението се провежда в домашна обстановка, а при настъпили усложнания-в инфекциозно отделение.

Заболяването е вирусно, причинител е вируса на варицела зостер. Предава се въздушно-капков път.

Протича с температура, обриви по тялото с картина “звездно небе” с мехур до кора, преминава през различни стадии на развитие, силно сърбящ обрив.

Инкубационния период е от 14 до 21 ден. Заболяват деца в детска възраст, включително и ученическа. Контактните се карантинират до 21 дни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук