14.1 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Древният град „Аква Калиде – Термополис” става обект на културен туризъм с 500 000 лв.

Древният град „Аква Калиде – Термополис” до Бургас се очаква да стане обект на културен туризъм седем-осем месеца след началото на осъществяването на проекта за археологически проучвания, реставрация, консервация и социализация.

 Това съобщи днес министърът на културата Вежди Рашидов на церемонията в Министерството на културата по подписването на тристранно Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазването и развитието на недвижимото археологическо наследство на територията на Бургаските минерални бани, част от археологическия обект „Аква Калиде – Термополис“.

5f69db59f9b7ffe79e3390f90f8febb4
снимка: пресцентър на Министерството на културата- министър Вежди Рашидов и кметът на Бургас подписват споразумението за старт на реставрацията на обекта

„Радвам се, че вече се изпълва със съдържание програмата на правителството за културен туризъм, засега основно по Южното Черноморие”, отбеляза министър Рашидов. Той посочи, че досега много хора са употребявали думите „културен туризъм”, без да знаят какво точно означава това. Министър Рашидов даде като пример големия процент от брутния вътрешен продукт на Италия, който идва именно от този вид туризъм.

Кметът на Бургас Димитър Николов отбеляза, че обектът е бил изключително занемарен в последните години. „В контекста на очаквания добър туристически сезон през тази година расте интересът на туристите към дестинации с културно-исторически стойности, затова и активно продължаваме да работим в тази посока”, изтъкна Димитър Николов.

   Споразумението бе подписано от министъра на културата, кмета на Бургас Димитър Николов и Гьонюл Талу – председател на Управителния съвет на турската строителна компания „Доуш Холдинг“, която ще финансира безвъзмездно проекта с 500 000 лв.

f1ac1686dedab19a622806ffb25602e9
Споразумението бе подписано от министъра на културата, кмета на Бургас Димитър Николов и Гьонюл Талу – председател на Управителния съвет на турската строителна компания „Доуш Холдинг“, която ще финансира безвъзмездно проекта с 500 000 лв.

Средства за „Аква Калиде – Термополис“ ще бъдат предоставени също и от Министерството на културата – от парите за археология в бюджета на ведомството. Работата се очаква да започне в началото на лятото.

   Около 110 млади хора, главно студенти, ще работят заедно с археолозите на обекта. „Ще има постоянна музейна експозиция, която ще се допълва с нови находки”, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той направи и добронамерена шеговита аналогия между днешната церемония и историята на обекта, като припомни, че най-малко трима императори са градили древния град – Траян, Константин и Сюлейман Великолепни.

   „Възможно е да се сформират и общи археологически екипи, защото имаме какво да научим едни от други”, отбеляза министър Рашидов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук