19.9 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Набират средства за реставрация на синагогата в Бургас

Започва набирането на средства за реставрирането на сградата на еврейския храм в Бургас, където се намира Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. Стартът на инициативата през тази година съвпада със 100-годишния юбилей на сградата. Бургаската галерия е една от емблемите на града и може да бъде определена като „съкровищницата на Бургас“, защото в нея се съхраняват творбите на видни художници и е редовен домакин на редица културни събития. 180px-burgas-art-gallery-11.jpgТова лято от 1 юли до 31 август галерията планира да стане домакин на изложбата „Златните съкровища на България“  – част от фонда на Националния исторически музей. За реставрирането на галерията са необходими 160 000 лв. Във връзка с набирането на средствата е създаден инициативен комитет с членове Диана Колчева, Пепа Седларска – Директор на БХГ „Петко Задгорски“, арх. Герганова , инж. Иван Иванов,  Сабетай Варсанов- Председател на Духовния съвет при ОЕБ „Шалом“. Почетни членове на комитета са Кмета на Община Бургас Димитър Николов и Директорът на Националния исторически музей – Божидар Димитров. Вече има постъпили дарения, но са необходими още, заяви Колчева. Те ще се търсят както от фирми, така и от граждани. Колчева призова медиите да подкрепят инициативата и изрази убеждението си, че „когато обедним усилията си, постигаме нещата така, както ги искаме.“ Дейностите по реставрацията предвиждат реставрация на каменната пластика на фасадите и пространството около сградата.  До момента са правени различни ремонтни дейности, но никога такива, които да са насочени към възстановяване на първоначалния облик на сградата, което е стремежът на подетата сега инициатива. Община Бургас се ангажира с дейностите по ремонт на тротоарите около галерията, подновяване на растителността и на по-късен етап – охраната на гостуващите експонати. Смилена Смилкова, Председател на Еврейската общност в Бургас благодари на Кмета Николов за подкрепата на инициативата, защото, отбеляза тя, „тази иницатива е в името на културата и духовността“.Сградата на БХГ „Петко Задгорски“ е построена през 1909 г. и първоначално е била Синагога. Има сериозни основания да се смята, че е проектирана от австрийския архитект Фридирих Грюнангер, проектирал и Софийската Синагога. През 1963 г. Синагогата е реконструирана и  превърната в галерия. Участниците в срещата изразиха убеждение, че това е паметник на културата, който е определял миналото, но ще оформи и бъдещето на града ни.

Освен изложбата това лято, през следващите две години се предвижда в галерията да гостуват още две изложби от фонда на Националния исторически музей.

Средствата за реставриране на БХГ „Петко Задгорски“ се събират с сметки в лева и евро в Първа инвестиционна банка – Бургас:

IBAN – BG 62FINV915010EUROA8CK

IBAN – BG 04FIN91501003835594 – BGN

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук