18.2 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Близо 20 часа миньорите от мина „Черно море” са под земята

Бунт заради неизплатени заплати избухна в мина Черно море. Всички миньори от нощната смяна се барикадираха под земята и обявиха, че няма да излязат докато не получат парите си за август и септември. Миньорите стоят под земята близо 20 часа. Заедно с тях пред входа на галерията пък протестират още 50 души, които е трябвало да застъпят на работа тази сутрин.

Наред с ръководството на мината, от Конфедерацията на независимите синдикати, изпратиха парламентьори, които да склонят миньорите да излязат от рудника. Опитите обаче се оказаха безуспешни. Все пак миньорите получиха храна и вода. Осигурено беше медицинско лице и спасителен екип. Според синдикалистите, НЕК дължи на мината над милион лева, което довело и до забавяне на заплатите.

Синдикалистите очакват адекватни действия от страна на държавата. Оттам отдавна алармирали за социалното напрежение, което в случая с мина Черно море ескалира. За ситуацията днес, областният управител бил предупредим преди няколко дни. Днес той е на среща с икономическия министър в столицата.

Миньорите остават съвсем категорични в исканията си – те настояват изплащане на дължимите възнаграждения, по добри условия на труд, фиксиране на датите за получаване на аванс и заплата. Всички са категорични, че ще останат и седмица под земята ако се наложи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук