21.5 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Църквата почита Св. Теодор Тирон

Православната църква почита днес паметта на светеца по Юлианския календар, а Католическата църква – на 9 ноември. Според житието на светеца, Теодор бил римски войник в императорския полк в гр. Амасий.

08cef64137316420aa938672ca5f3642

По време на провежданата по заповед на император Юлиан Отстъпник,  кампания на принуждаване на християните да извършват езически жертвоприношения, Теодор отказва да се подчини на заповедта на военачалника си да принесе жертва.

Дават му няколко дни за размисъл. Вместо това той подпалва езически храм, посветен на Кибела и бил отведен на съд пред градоначалника. Заявява че е християнин и е хвърлен в тъмница и обречен на гладна смърт. След известно време, забелязвайки че Теодор все още е жив, градоначалникът отново му предлага да извърши жертвоприношение и да спаси живота си.

След отказа си, Теодор е подложен на жестоки мъчения, но остава верен на християнската вяра. Тогава градоначалникът го осъжда на смърт чрез изгаряне. Теодор се прекръства, сам се качва на кладата и умира като християнски мъченик.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук