21 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Чапкънов с юбилейна изложба, част от Пролетните културни салони на Гранд хотел Поморие

Изложба, посветена на 70-годишния юбилей на проф. Георги Чапкънов – Чапа бе открита в бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”. Десетки приятели на твореца, общественици и културни дейци, оживиха мероприятието, което е част от Пролетните културни салони на Гранд хотел Поморие.

Проф. Георги Чапкънов

Чапкънов представя литографии и пластики, голяма част от които до момента не са били показвани. Изложбата гостува в града със съдействието на Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол и Гранд хотел Поморие.

8d3e97b4b2527259b804873bf19be7ae

„Трогнат съм от вниманието Ви към мен. Бъдете щастливи, прегръщам всички”, каза Чапкънов по време на откриването. Преди това той и бургаски художници представиха проекта за паметник на големия български актьор Георги Калоянчев.

4bff8fa3b2ccf49d603bd5bf94ef3ef1

Именно юбилярят  ще работи върху скулптурата, която трябва да е готова до следващата пролет. Паметникът ще бъде в цял ръст, ситуиран  в Морската градина до Летния театър. „Предстои ни откриването на кампания по набирането на средства.

Паметник Георги Калоянчев, проект

Няма как да отбележим точна дата за откриването – изкуството не се побира във времеви граници. Чапа  ще има последната дума”, сподели при представянето на проекта, Георги Николчев – председател на УС  на „Обществен дарителски  фонд”. Ръка на инициативата подават и от Гранд хотел Поморие и Местното дружество на художниците.

aeb5a8d40034ec74a99be5372b3281e1

„Приех задачата присърце и ще я изпълня както трябва. Нямам време да се излагам”, пошегува се проф . Чапкънов. „За да се изпълни проектът ще са нужни около 100 хил . Лева”, допълни Николчев. По думите му, средствата ще бъдат събрани  от частни дарения, музикални и театрални спектакли. Специална урна ще бъде достъпна и в сградата на Художествената галерия „Петко Задгорски”.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук