19.9 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

В Бургаската болница обучиха 13 души за болногледачи

Общо 13 безработни мъже и жени над 50-годишна възраст бяха обучени за болногледачи по проект „Шанс за работа 2014”, който се изпълнява  от КНСБ с подкрепата на МБАЛ-Бургас. Партньор по проекта е и Бюрото по труда, което подбра подходящите кандидати, които да преминат двумесечното обучение.  Курсът започна през март и включваше 300 учебни часа – 100 теоретични и 200 за практика. Elena_DachevaДнес курсистите държаха изпит, който да определи шестте души с най-добри резултати, които да останат на тримесечен стаж в отделенията на болницата. По време на стажа  те ще получават възнаграждение в размер на минималната работна заплата. Средствата се осигуряват от проекта, който се финансира от държавния бюджет в частта обучение и стажуване. След приключване на стажа,  шестте болногледачи ще получат и сертификат.

„По време на обучението  наблегнахме  на основните дейности, които трябва да изпълнява болногледачът: грижи за двигателната активност  на пациента, хигиенни грижи и хранене”, обясни  главната сестра на болницата  Татяна Пейчева.  По покана на КНСБ тя бе лектор на обучението за втора поредна година.

курс болногледачиБолногледачите, оставащи на стаж,  ще натрупат сериозен опит при работата с пациенти, защото ще бъдат разпределени в Първо и Второ хирургично отделение, Отделение по съдова хирургия, Отделение по ортопедия, като се обсъжда възможността в списъка да се включи  и Спешно отделение. Това са звената, където работата е най-интензивна, но преминалите обучението са подготвени.

„Благодарение на вниманието и търпението на главната сестра Татяна Пейчева,  ние  усвоихме всички грижи, които трябва да полага един болногледач. Този курс отваря нови перспективи пред нас, защото ни дава възможност да работим в домове за възрастни хора или с деца. Получихме богата  информация  както теоретична – за органите в човешкото тяло и различните заболявания, така и чисто практическа.  Близо 2 месеца бяхме на практика в отделенията по:  Гастроентерология , Ортопедия, Съдова хирургия, Неврология и др. В повечето случаи болните са трудноподвижни, затова освен грижите, които полагахме, често  ги придружавахме и до рентгена и  скенера”, каза Елена Дачева, която е една от преминалите обучението.

Тя сподели, че курсът е бил изключително полезен за хората, избрали професията на болногледач.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук