15.4 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Десетки учени на четвъртия форум за опазване на културното наследство в Странджа

Над 60 учени и специалисти ще вземат участие в Четвъртия форум на тема: „Успешни модели за опазване и социализиране на културното наследство”. Кръглата маса се открива в Ахтопол на 7 юни.

Малкотърновска Странджа - море от гора...По покана на Илиян Янчев – кмет на Община Малко Търново, участниците в кръглата маса ще посетят общината. Ще се проведе и среща с Общинския съвет за по-нататъшното развитие на научната програма Странджа, чийто Координационен център се намира там.

По време на форума ще бъдат обсъдени мерките за опазване на културните ценности в района на Странджа. Експонирането и социализирането на даденостите на района също са залегнали в програмата. Очаква се на форума да просъстват експерти в областта на туризма, учени, общественици. Заявка за участие е заявил и областния управител, Павел Маринов.

*Текст към снимка: Вътрешна Странджа – море от гори, сред които е разположена община Малко Търново. Поглед от вр.Голямото градище (709,6 м н.в.), на който е ситуиран все още неизследван напълно комплекс от крепост, антични рудници и светилища. Те говорят убедително, че в района на днешното Малко Търново е съществувал важен духовен център, създаден още преди няколко хилядолетия. През 1980 г., известния български специалист по историческа картография ст.н.с. Петър Коледаров изказа предположение, че тук се намира Додона Тракийска. Още Херодот в своята „История” споменава за това голямо светилище на траките, по повод на  пътуването на хиперборейците за Делос, покрай черноморския бряг.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук