15.4 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Общината финансира 9 културни проекта. Ще ги видим до края на лятото

Девет проекта в областта на културата ще бъдат финансирани от общинския бюджет по новата програма на местната администрация за подпомагане на културни дейци и организации. Експертите в община са търсили иновативност  и интерес от страна на бургазлии  при подбора. Деветте са избрани от общо 19 подадени проектни предложения.

3b11ec489cb58b56693369f01e481d7d

Проектите, които ще бъдат финансирани оповестиха: директорът на общинската дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността“, Весела Йорданова и директорът на общинското предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“, Димитър Маджаров, които са били и част от журито по подбора на предложенията.

До края на лятото ще бъдат разпределени малко над 40 000 лева. Бургас прави първи стъпки в тази посока. Подобни средства се заделят от години в общини като Стара Загора и Велико Търново. Проектите, които са получили финансиране и са подготвени от неправителствени  организации и индивидуални творци са: Албум „Незабравими морски песни” на сдружение „Арт  мюзик ”; „Подаръкът” на кукловодът Пламен Андреев; Летни празници на изпятата поезия ‘Солени ветрове” на сдружение „Солени ветрове”; „Бургаска среща в камък” на Дружеството на художниците; Музика на страните от Черноморски регион на Новислав  Михаилов .

Сред тези , които ще получат финансиране са и: „Кажи ми, бедни ми рибарю”- документален филм за рибарското селище Росенец  на проф . Георги Дюлгеров, Георги Ингилизов  и Христо Димитров –Хиндо ; ‘Кислород”- акция за развитие на независимия културен сектор в Бурагс  на сдружение „Танц БГ ”.

Проектите на творците и организациите ще се изпълняват до есента. Някои от тях са вече в ход. След края на лятото ще може да се кандидатства за новия транш  помощ, която ще трябва да бъде отпусната след решение на местния парламент.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук