17.6 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Приключи първи етап от националната система за съхранение на живи човешки съкровища

Приключи регионалният етап от Националната система „Живи човешки съкровища – България“- 2014. Съгласно утвърдената процедура, подадените кандидатури бяха разгледани от специално създадени в областните управи комисии.

fe6c3bf03dafb7515bf8b42032c7ccb2

Предстои национална комисия, утвърдена със заповед на министъра на културата, да обсъди и оцени излъчените регионални кандидатури и да излезе с предложение за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България. 

Поддържането на системата цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения.

Основни партньори при реализирането на програмата са Министерството на културата и Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. 

Припомняме, че Бургас също кандидатства за вписване в списъка. Кандидатурата е озаглавена „Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив“, а носителят на традиционната дейност е Сталин Илиев и неговите приятели и колеги от Рибарско селище Ченгене скеле. Кандидатурата на бургаския музей е подкрепена както от Община Бургас, така и от Рибарско сдружение „Морски сговор”, Ченгене скеле, гр. Бургас, с председател Димитър Янчев, който е съдействал за описанието на занаята.

Регионален исторически музей – Бургас е избрал точно тази характерна дейност за местното население, тъй като занаят „плетене на рибарски такъми“ е на отмиране в традиционният си вид. Археологически находки – куки за плетене и тежести за мрежи, намерени на н.Форос край кв.Крайморие, свидетелстват, че занаятът е бил практикуван в Бургаския залив още от дълбока древност.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук