Изобилие от прясна черноморска риба се предлага в бургаските тържища, видя репортер на zonaburgas.bg. Дни преди празничния Никулден търговците отчитат, че са подготвени за течащите проверки на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Наблюдава се леко покачване в цената на черноморския паламуд и шарана, които се търгуват съответно за 10 и 12 лева. За десетина лева се продава и килограм чернокоп, а местният сафрид е между 4 и 5 лева.
Черноморският калкан все още е сред най-скъпите риби, предлагани по пазарите. Цената му е около 30 лева за килограм, като за живия цената скача до поне 35 лева. Прясната скумрия продължава да повишава цената си и в момента се подава между 12 и 13 лева за килограм. На места може да се намери и барбун, но търговците признават, че не се търси често. Затова и родните риболовци го изнасят – основно в Гърция.
А как да разпознаем прясната риба?
Хрилете трябва да бъдат бледо розови до червени. Ако рибата не е прясна те потъмняват. Същото се случва, ако е била замразена. Кожата трябва да бъде свежа, посочиха продавачи. По думите им, все по-рядко се случва по магазините да се продава риба, която е била замразена, а след това се представя за прясна.
„Клиентите ни, особено бургазлии трудно могат да бъдат подведени. Повечето разпознават прясната риба, а и често знаят в кой сезон се лови“, каза собственик на рибен магазин. Той добави, че цената на шарана, който се търси най-много преди 6 декември, вероятно няма да се повиши допълнително.
Още в средата на ноември ИАРА започна засилени проверки в тържищата за риба и рибни продукти преди Никулденските празници. Те ще продължат до 5 декември с инспекция на язовири, водни обекти, пазари и рибарски пристанища. Инспекторите на БАБХ също ще следят за качеството на рибата и морските продукти. Особено внимание ще се обръща на условията, в които рибата се съхранява в търговските обекти.