Посетителите на Авиомузея на летище Бургас имаха възможност да опитат от оригинална космическа храна по време на Деня на отворените врати, посветен на Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април.
Сред дегустираните ястия бяха борш, пилешка яхния, плодови пюрета и десерти, подготвени по същата технология, по която се храни екипажът на Международната космическа станция. Храната е обработена чрез лиофилизация (замразяващо сушене) или е запечатана в специални опаковки, които я правят устойчива на дълъг престой в орбита и резки температурни промени.





България – пионер в космическата храна
България е сред първите държави в света, разработили собствена космическа храна. През 70-те и 80-те години български учени създават над 100 различни вида продукти за съветската космическа програма. В менюто на космонавтите тогава влизат познати ястия като лютеница, мусака и кисело мляко на прах.
По време на мисията си през 1988 г. вторият български космонавт Александър Александров взима със себе си именно българска храна, произведена от Института по криобиология и хранителни технологии.
„Знаете ли, че България е третата страна в света, разработила собствена космическа храна? Още през 70-те години български учени създават над 100 вида продукти за съветската космическа програма. В БАН са разработени 35 различни храни. Сред тях: лютеница в тубичка , кисело мляко на прах, таратор, дехидратирана мусака. Съветският космонавт Николай Рукавишников споделя, че мусаката е била една от най-вкусните храни в орбита”, заяви за zonaburgas. bg Слави Костадинов- гл. специалист в Авиомузей- Бургас
Как се хранят космонавтите днес?
Менюто на съвременните космонавти включва над 300 вида продукти. Те получават приблизително 3200 калории дневно. Хляб почти не се използва в орбита – заменя се с тортили, тъй като не се ронят. Поради намаленото усещане за аромат в безтегловност, храната често е по-пикантна.
Сред любопитните факти е и това, че всяко ястие преминава през множество тестове – за вкус, хранителна стойност, безопасност и устойчивост в космически условия.
Космосът отблизо
Събитието в Авимузея предизвика силен интерес сред посетителите, особено сред децата, които имаха възможност да научат повече за живота в орбита и дори „да хапнат като космонавт“.