„Точно в 0:00 часа на 31 декември срещу 1 януари по време на празничната новогодишна нощ ще трябва да се пренастроят касовите апарати да работят отново с 20% ставка ДДС. Как ще стане това, не е много ясно“, коментира пред Нова нюз Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на ресторантьорите в България.
От 1 януари ДДС отново става 20% за рестрантьорските услуги. Причината за промяната е, че от тази дата спира действието на по-ниското облагане с 9%. То беше прието в Закона за ДДС още по време на COVID-19 и продължаваше да се удължава оттогава. По същата причина от 1 януари отпада нулевата ставка за хляба и брашното и тя отново става 20%.
Браншът е възмутен от проектобюджета на служебния кабинет, в който три от мерките за повече приходи в хазната, били свързани с ресторантьорството – повишаване на акзиците на алкохола и на бирата, както и на ДДС за ресторантските и кетъринг услугите. А скоро клиентите ще бъдат изненадани от друго.