До момента са сертифицирани единствено няколко къщи в емблематични странджански села. Интерес към екосъобразния начин на живот, който е едно от условията за получаване на марката, проявяват не само туристите, но и производителите на храни в най-големия парк у нас.
„Имаме запитвания. Инициативата за регионална марка „Странджа” разработваме съвместно с БФ „Биоразнообразие”. До момента можем да издадем сертификат единствено на местата за настаняване, които са минали категоризация. С храните, които се произвеждат в региона се оказва малко по-трудно – трябва да изчистим нещата документално. При сертифициране на мед, мляко, плодове или зеленчуци ще трябва да работим с Агенцията по безопасност на храните например”, обясни директорът на ПП „Странджа”, Димо Димов.
Само преди дни дирекцията на парка и БФ „Биоразнообразие” са обсъдили развитието на идеята, за която се говори от няколко години насам. До средата на лятото темата отново ще бъде обсъдена. Не са калкулирани и средствата, които ще бъдат необходими за сертифицирането на нови, традиционни производства в природния парк, каза още Димов.
Марка „Странджа” носят около 30 къщи за гости в селата Бръшлян, Граматиково, Кости и др. Далеч от големите туристически комплекси край морето, все повече туристи от Полша, Русия и дори Франция, предпочитат да се запознаят отблизо с природата и бита в мистичната планина.
Според първоначалната идея, регионална марка „Странджа” трябва да гарантира изключителна природа и качествен туристически продукт, който задължително е в унисон с нуждите на природния парк и местните общности. Сертифицираните къщи например си имат различни особености от тези в големите и лъскави хотели. В тях се спазват и строги правила.
Пести се електричество и вода, а замърсяването на природата с различни препарати е сведено до миниум. Чаршафите се сменят на два или три дни, за да се пере по-малко. Домакините препоръчват и използването на междуселските автобуси или велосипед. Липсата на лукс обаче се компенсира от невероятни странджански специалитети, приготвени от самите домакини, които все по-често правят запитвания и за тяхното сертифициране.