14.3 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Авторът на „пъпът на Бургас“ с изложба в Галерия „Неси“

Радостин Дамасков е роден през 1959 г. в Бургас, завършва скулптура във Великотърновския университет. От 1987 г. е член наСъюза на българските художници. Участва в редица изложби и симпозиуми по скулптура в България и чужбина, сред които в Бургас през 1977 г., в Созопол през 1995 г., в Грузия през 1998 г., в Армения през 1999 г. Има участия и в международните конкурси по малка пластика в Будапеща през 1989 г. и в Равена през 1997 г.
За скулптура в камък и бронз е награден от Министерствата на културата на Унгария, Грузия и Армения. Негови творби са притежание на музея за модерно изкуство в Кьолн, както и на известни галерии в България, Германия, Белгия, Холандия. Автор е на наградите на Бургаската гражданска камара за обществени заслуги на името на Димитър Бракалов, на национален конкурс „Сезони“, на национален фолклорен фестивал „Божура“, на редица награди на община Бургас и други престижни отличия.

Член е на Дружеството на бургаските художниците в чиято дейност участва активно. От 1985г до 2007 година е преподавател по скулптура в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Бургас.

Пъпът на Бургас е произведение на Дамасков поставено в средата на Нулевия километър на Бургас, отбелязващ неговите точни координати. Произведението наподобява щит, на които са изобразени символите на града. Символите изобразени на медния диск са тризъбец , символизиращ жезълът на Нептун; три риби като символ на Исус Христос; корабът на аргонавтите, като символ на пристанището и черноморско корабоплаване и лавровият венец, като символ на богатата история на Бургас. Произведението е поставено по време на обновяването на централната градска част през 2011 година и се намира на кръстовището на улиците „Кирил и Методий“ и „Александровска“ в централната пешеходна зона.[1][2]

Дамасков е автор и на паметника на Петя Дубарова

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук