23 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Бронз от Индонезия, злато и сребро от национален турнир донесоха бургаските математици

За учениците от бургаската математическа гимназия краят на 2013 г. е белязан с блестящи успехи. От два престижни математически форума те донесоха на училището си златни, сребърни и бронзови медали, купи и грамоти, с което още веднъж доказаха, че в ПМГ „Акад. Никола Обрешков” талантите се развиват успешно.

40fe5af95be310d35667b2248397317dС три бронзови медала се завърнаха младите бургаски математици от престижното азиатско  математическо състезание  AITMO (Asia Intercities Teenager’s Mathematics Olympiad) 2013. То се проведе в индонезийския град Богор между 25 и 30 декември 2013 г. За медали се състезаваха 128 математици от 10 страни – Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Китай, Малайзия, Тайланд, Тайван, Филипините. Единствената европейска страна бе България, представена от два отбора – на математическите гимназии в Бургас и София.

Отборът на ПМГ Бургас в състав: Гергана Георгиева от Xа клас с учител Тонка Михова и Константин Гаров, Христо Добрев и Кристина Атанасова от VIIIб клас с учител Елка Хаджийска , спечелиха бронзови медали в индивидуалната надпревара. В отборното класиране бургаските математици са втори подгласници, за което получиха купа и бронзови медали, а в групата–първи подгласници.

Децата от Бургас и София впечатлиха азиатските си домакини и с атрактивен български народен танц, за който получиха  поредната купа.

Заради изключително доброто представяне на българските ученици организаторите на състезанието са взели решение през 2015 г. то да бъде преименувано на ITMO (International Teenager’s Mathematics Olympiad) и от азиатско да се превърне в интернационално математическо състезание.

На 7 декември 2013 г. се проведе двадесет и второто издание на Националния математически турнир „Иван Салабашев”  за деца от 2-ри до 12-ти клас, в който Бургас беше представен от ученици във всички възрастови групи. На този турнир възпитаниците на бургаската математическа гимназия завоюваха един златен, два сребърни и един бронзов медал, четирима състезатели получиха грамоти за отлично представяне.

Изключително силно е представянето на петокласниците. Румен Иванов приключи турнира с максимален резултат и взе златния медал за своята възрастова група. В тази група и сребърният медал е за бургаски ученик – Галин Тарашев, а Жаклин Катърджиева получи грамота за отличното си представяне.

Сребърен медал спечели и Николай Шиваров от 7 клас, а Магдалена Георгиева от 11 клас получи бронзовият медал в своята група. С грамоти за отлично представяне  приключи турнирът за  Мартин Григоров от 6 клас и Митко Стайков от 11 клас.

Награждаването на победителите ще се проведе на 12 януари 2014 г. в Института по математика и информатика.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук