15.4 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

„Бургас и морето“ ще бъде на 26 юли

До 17 ч на 23 май е срокът, в който композиторите желаещи да участват в Националния конкурс за песен „Бургас и морето“ – 2014 година представят своите песни. Това съобщават от конкурса, чието издание тази година ще се проведе на 26 юли в Летния театър в Бургас, съобщава радио Фокус Бургас.

Бургас и моретоКонкурсът се организира от Община Бургас и е под патронажа на кмета Димитър Николов. Тази година той е под надслов – „За повече българска музика в родния ефир“.

Конкурсният пакет, който трябва да представят участниците трябва да съдържа: песен на СD във финален вариант (студиен запис); текст на песента; кратко представяне на авторския екип. Максималното времетраене на отделните песни е 4 min. Песните могат да бъдат изпълнени, както от популярни, така и от талантливи млади изпълнители и да се придържат към мелодичното поп звучене на фестивала.

Песните, допуснати до финалния кръг, се изпълняват на живо в съпровод на оркестър „Горещ пясък“. Всеки автор на музика, автор на текст и изпълнител има право да представи една песен за участие. Тя трябва да е нова и да не бъде популяризирана преди обявяването на имената на песните-финалисти от подборната комисия.

Песните изпратени за участие във Фестивала следва да са с аранжимент, съобразен със състава на група „Горещ пясък“. Всеки авторски екип, който желае в представянето на песента му да участват допълнително оркестранти, вокали и/или балет, осигурява тяхното присъствие за своя сметка. Студийният запис на песента в завършен вид, който се предоставя за участие в конкурса е за сметка на авторския екип. Подборната комисия, определена от организаторите, ще заседава на 30 май и ще прецени кои 12 песни да допусне до финала.

Допуснатите до финала песни ще бъдат публикувани на официалния сайт на Община Бургас www.burgas.bg и на сайта на фестивала – www.burgasimoreto.org до три дни след обявяване на решението на подборната комисия.

За всяка песен, допусната до финалния кръг, се изплащат 450лв за музика, 200лв за текст само ако е непубликуван и е писан специално за конкурса, 300лв за аранжимент, 220 лв за солово изпълнение и 400лв за групово или дуетно.

И тази година жури ще оценява песните, но ще има и победител избран от публиката. Той ще получи 2 хил и пластика. Песента впечатлила журито ще получи 5 000 лв. и пластика; за втора награда община Бургас е осигурила 3 000 лв. и пластика, а за трета – 1 000 лв. и пластика.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук