14.9 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Бургас – Слънчев бряг за 1 час и 45 минути! Иван Иванов: Така не можем да развиваме туризъм

Неразрешените проблеми в туристическия сектор у нас ще доведат до оттегляне на големи туроператорски фирми. За това алармира, председателят на Регионалната туристическа камара, Иван Иванов. По думите му, проблемът ще се изрази ясно още през тази година. „За сметка на това обаче очакваме ръст на онлайн резервациите за почивка в България. Анализите на БРТК показват, че ръстът на планирани почивки по Интернет може да достигне 60% до края на тази година”, каза Иванов.

туристическа борса, Букурещ

Недотам оптимистични обаче се оказват прогнозите за българските туристи, които все по-често почиват извън пределите на страната. Иван Иванов е на мнение, че България трябва да реагира адекватно и на друг проблем, пред който браншът ще се изправи, а именно – държавното стимулиране на вътрешния туризъм в Русия.

„Страната вече е предприела редица стъпки, с които да задържи руснаците. Разработена е програма за развитието на туризма, която обхваща период от 15 години. Увеличени са субсидиите за почивки на деца и пенсионери. Удар за туристическия бранш на България е и безвизовия режим за руските граждани в страни като Египет, Турция и Хърватска”, коментира Иван Иванов.

Според него, страната ни се нуждае от качествена регионална реклама, подробен анализ на пазарите и подбор на държавни аташета. „Възможност за нас е и разработването на държавни туристически центрове в страни като Япония и Китай”, каза още председателят на Регионалната туристическа камара.

Той е категоричен, че българското туристическо министерство трябва да се занимава с политически въпроси, а не с разработването на културни маршрути. Иванов е на мнение, че именно липсата на държавна политика в сектора, е основна пречка за утвърждаването на България като водещ туристически пазар.

„Ще допълня само, че скоро пътувах от Бургас до Слънчев бряг за 1 час и 45 минути. Не можем да развиваме туризъм така“, отсече Иванов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук