14.9 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

80 медицински сестри влизат в новия Медицински факултет през септември

Правителството ще предложи на Народното събрание да приеме решение за откриването на нов факултет в структурата на Университета „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Той ще е „Обществено здраве и здравни грижи” и в него ще се извършва обучение по специалностите „Медицинска сестра” и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”.

 
aneliya klisarova 

Годишният прием ще бъде 80 медецински сестри, 130 рехабилитатори. Пребодавателите ще са 46, съобщи в Бургас министърът на образованието Анелия Клисарова. Предложението е на Академичния съвет на висшето училище и е подкрепено с положителна оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация.

С откриването на факултета ще се отговори на нарастващата потребност от квалифицирани кадри за медико-социални грижи, за рехабилитационни и възстановителни дейности, както и за подготовка на кадри за нуждите на балнеотуризма. Това от своя страна ще доведе до подобряване на здравно-демографската ситуация в Югоизточния регион на страната.

Правителството реши също така в структурата на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София да бъде открит Институт за изследване и развитие на лидерството в информационна среда. Институтът ще функционира като изследователско, консултантско и методическо звено. В него ще се провежда научноизследователска дейност, ще се разработват проекти, концепции и програми в областта на лидерството в различни сектори на обществения живот. Предложението за откриването на Института е на Академичния съвет на висшето училище.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук