16 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

доц.д-р Бинка Попова стана „Лекар на годината“-2013

Българският лекарски съюз утвърди като носител на  най-високия почетен знак  „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА”- 2013  доц.д-р Бинка  Попова от Клиниката по ортопедия и травматология към университетска болница „Царица Йоанна“. Връчването на отличието ще стане на официалната церемония, послучай 19 ОКТОМВРИ – ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР.

c52f18374f902ed32de6d3bede75c866Доц.д-р Бинка Константинова Попова – Русева е завършила Медицински Университет в София през 1972г. След дипломирането си с отличен , започва работа като стажант-асистент в Клиниката по ортопедия и травматология към университетска болница „Царица Йоанна“под ръководството на проф. Я.Холевич и проф. Е.Панева-Холевич. В същата клиника работи до днес. В първите години младата лекарка усвоява основните принципи на хирургията на ръката, а през 1979 г. защитава кандидатска дисертация. Мечтата й да специализира микросъдова хирургия се осъществява в Киев през 1985 г.

Две години по-късно  доц.Попова  за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка, след което работи насочено в областта на микрохирургията. Направила е  около 300 реплантации и редица оперативни интервенции в областта на  реконструктивната  микрохирургия. Именно тя въвежда в България операциите от раздела Реконструктивна Микрохирургия – свободно пренасяне на ламба, пръсти от стъпалото на ръката, васкуларизирани присадъци от фибула, свободна трансплантация на мускул като двигател, както и реконструкция на периферни нерви.

Специализирала е в Съединените щати, има  редица участия като докладчик  в Канада,  Унгария, Южна Корея.Дългогодишен преподавател към МУ –София,   научен ръководител на двама докторанти, член на Българско дружество по Ортопедия и Травматология и по хирургия на ръката,  на  Международната и Европеййската федерация на дружествата по хирургия на ръката.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук