23.8 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Стария Несебър става квартал?

Стария Несебър да се обособи като квартал. Това са обсъдили в София кметът на Несебър Николай Димитров и премиерът Бойко Борисов. Кметът Димитров ще проучи правните възможности и ще докладва за тях на сесия на Общинския съвет. На среща в Министерски съвет беше решено още държавата, заедно с общинсаката администрация заедно да решават наболелите проблеми, свързани със Стария град. Институциите ще си подадат ръка, за да могат натрупалите се с годините неуредици да бъдат преустановени и Стария Несебър да придобие полагащия му се облик на град-паметник, част от световното културно наследство на човечеството. nesebar-ka6ti.jpgНа срещата днес присъстваха още министъра на културата Вежди Рашидов, неговият заместник д-р Тодор Чобанов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и жители на Стария Несебър.

Присъстващите споделят мнението, че във времето са се генерирали доста конфликтни ситуации, които са резултат от бездействието на различни институции в продължение на десетилетия. Сега трябва да се сложи край на хаоса и древният град-паметник да се управлява по единни и установени правила, които да гарантират запазването на историческото богатство и да му върнат славата на един от най-ценните туристически обекти в Европа и света.

За да бъде осъществена тази идея, правителство и община започват да действат в пълен синхрон, в интерес не само на местните граждани, но и на цялото българско общество.

Кметът Николай Димитров представи пред премиера Бойко Борисов документи, доказващи, че Старият Несебър има действащ Подробен устройствен план и проект за обновяването му и че общината сама финансира изготвянето на План за управление на Стария Несебър, което по закон е задължение на Министерството на културата. Общината също  е една от най-активните по усвояване на пари от еврофондовете..

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук