16.5 C
Бургас
събота, октомври 5, 2024

Интересът на българите към покупка на ваканционни имоти бележи ръст от 35%

С около 35% се е повишило търсенето на ваканционни имоти по родното Черноморие от страна на българските граждани в сравнение с миналата година, отчита „ЕРА България“. По данни на компанията средната продажна цена на студио по Южното Черноморие на пешеходно разстояние от плажа е 18 000 евро, а по Северното – между 17 000 и 22 000 евро.

 

Слънчев бряг От „ЕРА България” отчитат още, че през лятото се сключват по-голямата част от сделките с ваканционни имоти. Това се дължи на факта, че много от потенциалните купувачи решават да съчетаят почивката с избор на имот по морето. Според експертите на „ЕРА България”, хората избират ваканционен имот основно на географски принцип. Например, жителите на Добрич, Силистра, Шумен, както и румънците предпочитат Северното Черноморие и особено град Балчик. Средната цена на двустаен апартамент в този район е 40 000 – 50 000 евро, а на тристайно жилище – 70 000 – 120 000 евро.

 

Интересът на чужденците към недвижими имоти в България също остава актуален. За граждани на Русия и постсъветското пространство България се запазва като най-предпочитаната страна за инвестиция в недвижим имот. Активен е интересът от страна на граждани на Израел, а също така Германия и Белгия. Според статистиката 29% от общия брой запитвания за покупка на имот от страна на чужди граждани са падат на Варна, включително к.к. Св. Константин и Елена и 23% на Бургас. От ваканционни комплекси с развита инфраструктура, подходящи за лятна почивка, се интересуват предимно млади семейства и хора в активна възраст. Купувачите в пенсионна и предпенсионна възраст все по-често избират имоти от градски тип, които са удобни за постоянно живеене и нямат такса поддръжка или са с минимална. Най-голямото търсене на имоти на Южното Черноморие остава в Слънчев бряг, тъй като курортът предлага най-изгодни цени, най-голям избор и най-развита инфраструктура в района след град Бургас. Цената за кв. м. в Слънчев бряг варира от 450 до 2 000 евро, в Свети Влас от 700 до 3 000 евро, в Созопол от 800 до 2 000 евро, а в Лозенец от 550 до 4 000 евро.

 

Според експертите на „ЕРА България” инвестицията в имот е по-доходоносна, отколкото откриването на депозит в банка. Отдаването под наем на ваканционни имоти няколко години под ред бележи голяма популярност, пазарът е изключително динамичен и успешен. Наемите на апартаменти във Варна остават една от най-добрите инвестиции. Наемодателите на ваканционни имоти могат да разчитат на доходност от порядъка на 2 000 евро на сезон.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук