23.2 C
Бургас
неделя, септември 29, 2024

Константин Янков, СБУ: Увеличават се случаите на насилие над учители

Увеличават се случаите на насилие над учители в Бургас и региона. Това каза за Радио „Фокус”– Бургас председателят на Съюза на бургаските учители, Константин Янков. По неговите думи, процесът обхваща предимно млади родители, чиито деца са още в детските градини и основното училище. По неговите думи, „чалга” културата и „чалга” поколението дават вече своя резултат по отношение на възпитанието.

Първоначално най-големият брой на случаи на насилие е бил от родители от ромски произход. „Независимо, че мерките за наказание са изключително ограничени в българското училище, те съвсем не играят тази превантивна роля. По-скоро обратното – никой учител не иска да налага наказание, защото е свързано с изключително усложнени процедури. Според мен, всичко се решава в семейството. Но като че ли през последните години все повече български семейства изпитват нуждата да прилагат насилие в класната стая, на двора или на улицата върху учител, гледайки на него като на враг”, обясни преподавателят.

Той бе категоричен, че трябва да се работи повече с родителите, включително и от страна на неправителствените организации, за възпитанието му като отговорен родител, не само като биологически.

„Този процес с насилието над българския учител, и то на работното му място, по груб и безпардонен начин ще продължи”, категоричен бе Янков. Инкриминиране се насилието над учителите на работното им място с промените в Закона за предучилищното и училищното образование. „Това няма да спре този, който е решил да си избие комплексите върху учителя в класната стая. По-скоро учителите трябва да бъде особено стриктни в отстояването на нашите права в прокуратурата, полицията, при директора, Инспектората, за да може хората, които са посегнали физически върху честта и достойнството на учителя, да получат адекватно наказание”, коментира още Янков.

По неговите думи, въпросът няма да се разреши само със заплахи и наказания. „По-скоро с едно отношение, което трябва да има цялото общество към труда на учителя, а той е поставен в тежка ситуация. Очакванията към него са изключително високи, а в същото време основни неща не са в неговите неща, за да може да влияе пряко върху тях, като възпитанието на децата”, обясни синдикалистът. По неговите думи, проблемът ще се задълбочава, предвид културата и възпитанието на децата и техните родители.

Учителите могат да защитят правата си по съдебен път, както всички граждани на държавата. По думите на Янков, учителите в повечето случаи ще спечелят делата, тъй като са нападани в класни стаи. „Учителят в класната стая е неприкосновен личност”, уточни преподавателят. Според него, лошото е, че насилието става пред очите на децата. Той допълни, че при учителите голяма част от насилието остава скрито, защото е унижение, че са подложени на подобно посегателство.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук