22.6 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Красотата на руската реч покори Бургас

В рамките на Международния младежки театрален фестивал “Бургаски изгреви 2012”, макар и провеждани за пръв път, с голям интерес преминаха Дните на рускоезичното изкуство.

„Колкото необятна е руската страна, толкова необятен е и руския език. Този празник е възможност да покажем неговата прелест, а и какво можем ние“ – каза директорът на ГЧЕ „Васил Левски“ Весела Иванова и  даде старт на изявите от първия ден.

0e053355c7d5864df0fba15ff428c435Млади таланти от града-домакин и страната демонстрираха степента на владеене на руския език чрез изразните средства на различните изкуства – театър, пеене, танц. На сцената на Военен клуб – Бургас последователно се представиха танцова формация „Черевички“ и вокална формация „Радуга“ от Руската гимназия в Бургас, възпитаници на която поднесоха и рецитал по стихове на А.С. Пушкин. Гостите от СОУ „СВ. Паисий Хилендарски“ – Дупница бяха заложили също на гения на Пушкин и поднесоха моноспектакъла „Писмото на Татяна до Онегин“. Много аплодисменти събра изпълнението на 9-годишната Цветелина Христова от Ямбол, която изпя невероятно „Миллион алых роз“. Домакините от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ се включиха в програмата с две формации: „Масленица“ и „Переменка“, които чудесно съчетаха театър и рецитация.96eb63392e19812710ba452e0babd198

През втория ден бургазлии се радваха на красотата на изпълненията на ЧОУ с изучаване на руски език – Бургас, танцова формация „Аякс“ и индивидуални изпълнители от Бургас и страната, а в Младежкия културен център своите умения и дарби показаха студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и Вокална група „Пятница 13“ от Ямбол.

В края на празника по време на гала концерта жури в състав доц. Неля Иванова, Светлана Стоянова и Емануил Арнаудов връчи на лауреатите своите награди.

В жанр “Литература” в най-малката група, до 10 години, бяха отличени малките възпитаници на ръководителката от ЧОУИЧЕ – Бургас Анастасия Хаджиева – Елена Кирова, Артём Пугач и Надежда Мострова.

При по-големите – до 14 години – беше отличена  Формация „Переменка“ с ръководител Р.Жечева  от ПМГ „Акад. Н.Обрешков“, Бургас.f62678fcbbb0a14af527d52b85ca8380

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук