21 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Над 360 000 лв. в бюджета на Созопол за археология

Реставрация на археологически обекти в Созопол и спортна инфраструктура са сред основните приоритети в капиталовата програма, коята е 1/3 от бюджета на общината. За консервация и реставрация на част от крепостен зид и кула на ул. „Кулата” са планирани 10 000 лв. За аварийна консервация на първия етап на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Созопол” са предвидени 54 000 лв. За изграждане на ІІ етап – Входна врата към Стария град, крепостна стена и изграждане на кули от двете страни на входа планираните средства са 300 000 лв.  За Созопол предвидените средства за реализиране на капиталовата програма са 5 670 740 лв.

 

 

10220a147786876aae96b5e501885cb2За основен ремонт на уличната мрежа в град Созопол в бюджета са планирани 310 хил. лв.

 

През настоящата година община Созопол е планирала да довърши някои от започнатите обекти и да изгради нови. За целта са предвидени 2 088 413 лв. за изграждане на инфраструктурни обекти както на територията на общинския център, така и около 900 000 лв. за кметствата в общината.

 

За осветлението на Стар и Нов град, както и за квартала в местността „Буджака” са предвидени близо 120 000 лв.

 

Амбициозна е програмата на общинското ръководство по отношение на изграждане на парк „Св. Марина”. За изграждането на паркинг и алеи в парк ”Св. Марина „ са предвидени 140 000 лв. Още 300 000 лв.  са планирани за изграждането на още един паркинг за нуждите на туристите и гостите на града. В тази сума влиза изграждането на паркинг-север, пешеходни алеи и велоалеи и техническа инфраструктура в рамките на парк „Св. Марина”. Започнатият от миналата година амбициозен проект за обществения парк ще бъде довършен през тази година, като за осветлението му са планирани още близо 53 000 лв.

 

Планирани са и около 420 000 лв. за изработване на проекти за пречиствателната станция в Созопол, чието строителство ще стартира  през настоящата година.

 

За спортната инфраструктура в общината са предвидени около 1 845 000 лв., с които ще се извърши реконструкция на градския стадион, ще се изгради спортен център с трибуни и футболни игрища и спортни площадки.

 

За съфинансиране по проект „Интеграция на културно – исторически ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на Община Созопол са предвидени 83 005 лв.  и още 63 000 лв. за подвижен механизъм за сцената в Дома на рибаря.

 

През тази година ще бъде изработен проект за многофункционална  обществена сграда, която след изграждането ще отговори на нарасналите нужди  от съвременен и модерен конгресен център. В последните години Созопол стана притегателно място за провеждането на конгреси през цялата година. За да се развива модерен конгресен туризъм е необходимо да бъда изграден и модерен конгресен център, който ще даде възможност за провеждането на много и различни национални и международни прояви. Само в рамките на следващата година Созопол ще бъде домакин на два международни конгреса, чийто участници са от цял свят , а броят им е около 800-1000 .Досега събития от подобен мащаб и с такава представителност не са провеждани в Созопол, което налага града, като туристическа дестинация да отговаря и на световните стандарти за  провеждане на конгреси и научни симпозиуми.  В рамките на  15-я Балкански конгрес по преработка на минерални суровини, който ще продължи пет дни в  Созопол се очаква да пристигнат между 300 и 500 представители на научните  и бизнес среди от цял свят.  През есента ще се проведе и Международен конгрес на Асоциацията на полицаите, за който в града се очаква да бъдат настанени около 300 -400 участници .  

 

В проекта за бюджет на община Созопол за 2012 година са предвидени и средства за обещетение на собствениците на земеделски земи, включени в границите на проект”Закриване и рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци-Созопол” и за обещетение на собственици на земи при разширяването на Гробищния парк в Созопол.

 

Предвидени са и средства за рехабилитация на път с. Равадиново-с.Веселие до края на общината и местен път до кръстовището на пътя –с. Равадинво-с.Веселие. Около 147 000 лв. от Централния бюджет за планирани за основен ремонт на пътя в отсечката от разклон с. Зидарово-с.Габър-с. Вършило до с. Вършило.

 

За образователната инфраструктура в бюджета са заложени близо 270 000 лв., като 2400 000 лв. са за внедряване на мерки за енергийна ефективност. Предвидени са 78 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност и основен ремонт на дограмата в ОУ”Св. св. Кирил и Методий”в Созопол и още 35 500 за енергийната ефективност в ОДЗ”Здравец”. Средствата предвидени в новия бюджет  за образователната инфраструктура на училищата в селата Зидарово и Росен са за енергийна ефективност и изграждане на котелни помещения в сградите на училищата. За ОУ”Христо Ботев” в с. Зидарово планираните средства са  61 500 лв., толкова са и за ОУ”Христо Ботев” в с. Росен.

 

Ще бъде извършен основен ремонт на ЦДГ ”Моряче” в с. Атия, за което община Созопол е предвидила 27 000 лв. от собствения си бюджет и още 50 000 лв. от Централния бюджет. По- голямата част от средствата, идващи от държавния бюджет са за инфраструктура, свързана с образованието и децата. За изграждане на детски кът за игра в ЦДГ с.Равна гора са предвидени  21 200 лв.

 

От тази година ще започне да функционира още един Домашен социален патронаж, този в с. Атия. За целта са предвидени 22 000 лв. за закупуване на лек автомобил за нуждите на социалния патронаж и разноса на храна до домовете на патронираните хора. За довършване на ремонта на сградата, предвидена за Домашния социален патронаж са предвидени още 18 000 лв., както и за оборудването му. Общо за оборудването на кухните на социалния патронаж в Атия и Созопол са предвидени в бюджета за 2012 година близо 43 000 лв.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук