12.1 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Най-нова IT технология в математическа гимназия- Бургас

Най-модерната технология в IT сектора в момента влиза в бургаската природо-математическа гимназия. 41-годишнината на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” се оказа добър повод училището да си подари нов компютърен кабинет, оборудван с последната дума на техниката.

 

b3fcc179ddf13f79570e2d762048c475В началото на март иновативни  ултра тънки устройства Sun ray на Oracle, свързани чрез виртуална десктоп инфраструктура, ще заменят обикновените персонални компютри, които се използваха досега. Системата е позната в компютърните среди като „private cloud” или облачна технология и е изградена от един сървър и 15 клиента, които ползват изнесен софтуер. В зависимост от броя на потребителите, броят на клиентите може да бъде увеличен от десетина до няколко хиляди.

 

Инвестицията за компютърния кабинет е в размер на 20 000 лв., като парите идват изцяло от бюджета на училището. Нововъведението  ще направи възможна икономията на ресурси, ще понижи разходите за електроенергия и разходите по поддръжката. При обновяване на хардуера ще се обновява само сървърното устройство, а не както досега всеки отделен компютър. За разлика от обикновените компютри, средното време до първия дефект на десктоп устройствата на Oracle е цели 10 години. Управлението на системата ще се извършва чрез предварително зададени параметри за оторизиран достъп- чрез смарт карти и криптиране за отдалечените устройства, което допълнително повишава нивото на сигурност и гарантира предотвратяването на нежеланите атаки. Системата предлага и цялостно управление и защита на мрежовия трафик, което позволява интегриране и сигурна защита на данните на електронен дневник, календарен сървър и много други приложения, подходящи за сферата на образованието. Една от уникалните функции, с които ще разполага ПМГ- Бургас,  е така нареченият  „Hot desking”. С нея всеки потребител ще може да сменя местоположението си по време на работния процес без да бъде прекъсвана текущата му работа и  без да се губи информация.

 

Според експерти в IT бранша до няколко години публичните облачни услуги в света ще нараснат 5 пъти по-бързо от целия IT пазар.Все по-големите изисквания за налични ресурси ще превърнат технологията във фундаментална част от потреблението на информационните техники.  Само през 2011 доставчиците на услугата на бъдещето отбелязват 30% ръст на ползвателите в сравнение с 2010.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук