22.6 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Несебър и Гърция обменят опит в развитието на културен и поклонически туризъм

Първата международна среща „Побратимяванията на градовете – добри практики за ефективно сътрудничество“ се провежда в Несебър. Форумът се реализира в рамките на проект, по който работи Асоциацията на Българските Черноморски Общини. Гости са делегати от Гърция, представители на местни общински институции и неправителствени организации от регионите Драма, Ксанти, Александруполи и Кавала.

Кметът на Несебър Николай Димитров откри форума, като подчерта, че градът на ЮНЕСКО може да взаимства добри практики от Гърция най-вече  в сферата на развитието на културния и поклоннически туризъм. 

С приветствие към участниците се обърна и областният управител Константин Гребенаров, който изтъкна високия потенциал за развитие на морските общини в региона. Маряна Кънчева- изп. директор на Асоциацията на Българските Общини сподели една от добрите практики в град Ксанти, която може да бъде взаимствана от Несебър в посока на опазване на архитектурното и културно наследство. Местната община там е изкупила от собствениците им къщи, паметници на културата и е поместила в тях своите учреждения. По този начин градските власти се грижат за тяхното опазване.

 По време на форума ще се обсъдят идеи за нови съвместни проекти и международни инициативи, които могат да бъдат финансирани по програма „Европа за гражданите“ на Европейската комисия. Според гръцките представители във форума побратимяването и обмяната на добрите практики между градове и общини е важна стъпка за преодоляване на икономическата криза.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук