28.8 C
Бургас
петък, октомври 4, 2024

Не, нямаме проблем със старите сгради в Бургас /галерия/

Една заповед за 2016 година и шест предписания към собствениците на къщи- паметници на културата с наложителни мерки за обезопасяване на сградите е издала община Бургас. „Нямаме този тежък проблем с опасни или рушящи се къщи, както в други градове“, категоричен е Жеко Петров, директор на дирекция „Строителство“ в община Бургас.

В отделна категория са сградите общинска собственост, уточни Петров, пред Българското национално радио. За тях администрацията търси варианти по различни програми, за да ги върне към живот, така както бе направено с Морското казино, което е  културен център, къщата на улица „Демокрация“ №6, реновирана като музей на художника Георги Баев или Бизнес инкубатора на улица „Батенберг“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Пълна промяна предстои за още две рушещи се сгради- бившите казарми на „24 черноморски пехотен полк“ в Морската градина -дейностите по превръщането им в Център за деца с увреждания вече започнаха, финансиране очаква проектът за градска библиотека, която ще възроди масивната, но запустялата„немска“ болница на улица „Кирил и Методий“ в Бургас.

Още за добрите примери и нерешените проблеми – трябва ли да бъде намерен труп в една сграда, както това се случи в частната Хатева къща или в общинската баня до училище „Любен Каравелов“, за да се задействат институциите, кой е по-лош стопанин – държавата или частника -темата продължаваме в следобедния блок на Радио Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук