14.3 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Нови изложби в Бургаските музеи от 15 май

По случай 18 май – Международният ден на музеите, РИМ – Бургас организира серия от културни събития съвместно с НИМ-София, РИМ-Шумен и ИМ-Поморие. От 15 май всички бургазлии и гости на града ще могат да посетят съвместната изложба на РИМ-Бургас и Община Бургас „Островът на лечителката”, експонирана на о-в Св. Анастасия.

©Снимка: Атанас Дубаров
 

©Снимка: Атанас Дубаров

На 17 май  се организират следните тържествени изяви: В Историческия музей (ул. Лермонтов 31) от 18:30 ч. ще бъде открита съвместната изложба на Бургаския музей и Националния исторически музей „Шарен свят”, представяща материали от трите основни дяла на традиционната култура на българския народ – традиционни тъкани, народно облекло и метални накити от ХІХ и началото на ХХ в.

От постелъчните тъкани, които са неделима част от българските традиционни тъкани са включени вълнени черги и черджета; килимени черги и килими, вълнени и козиняви халища; китеници. Те са от различни краища на България. В експозицията могат да се видят мъжки и женски народни носии от различни райони на българските земи – Дунавската равнина, Добруджа, Тракия, Родопите, Шоплука, както и на преселници от Беломорска Тракия, Мала Азия и Македония. Те са показани в групи по основни видове: двупрестилчено, сукманено и саяно при женското и белодрешно и чернодрешно при мъжкото облекло.

Колекцията от метални накити включва женски накити, които са неделима част от украсата на женската носия. Всички материали в изложбата са оригинали от сбирки “Традиционни тъкани”, “Народни носии” и “Накити” от фонда на НИМ, както и килими и носии от фонда на РИМ Бургас.

В ИМ-Поморие от 18:00 ч. ще бъде открита съвместната изложба на Бургаския и Поморийския музей „Златните накити на Лесескепра”. Във всички Бургаски музеи ще се проведе благотворителната кампания „Ще намерят ли нов дом в музея?”, цел на която е да се съберат средства за създаването на зала с вкаменелости в Природонаучния музей. Всички Бургаски музейни експозиции ще работят безплатно за посетителите от 18:45 до 00:00 ч.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук