14.3 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Жителите на Несебър ще се запознаят с работния вариант на плана за управление на Стария град

Кметът на Несебър е разговарял  с проф. Тодор Кръстев, ръководител на екипа от специалисти, които работят по изготвяне на Плана за опазване и управление на Старинен Несебър, да се организира  среща между експертите и жителита на Стария град. На нея хората ще се запознаят с посоките на плана в неговия работен вариант, а не представянето му като краен, завършен продукт. Целта на срещата ще бъде да се разясни какво е замислено и какви са идеите за опазване и управление на стария град и да се чуят и мненията на хората, които живеят в Стария Несебър.

Още в първия работен ден, в който встъпи в длъжност, кметът на Несебър Николай Димитров проведе работна среща с доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, директор на Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). На нея бяха обсъдени  въпроси, касаещи древния град и конкретно подробности, свързани с подготовката на Плана за опазване и управление на града на ЮНЕСКО. 091fe32bca01dfe945192ed74cbaed7eВ процеса на разговора стана ясно, че общината и държавната институция ще синхронизират действията си за създаване на най-добрите условия за развитие на Стария Несебър – жив град и световна културна ценност.

След задълбочен разговор с кмета и експерти от общината, арх. Кандулкова предложи да се направи едно предварително стиковане на подробностите около Общия устройствен план на общината. ОУП на Несебър е предоставен  в няколко министерства за съгласуване, както и Плана за опазване и управление на древния град, по който се работи в момента. Община и държава трябва  по-бързо, по-точно и по-адекватно да обсъдят всички аспекти, по които проектите се застъпват и да се изгладят евентуални несъответствия преди финализирането им.

 

 b6859f2dd3783aebd710df7d37f9c41b

На финала на разговора гостите поздравиха кметът за спечеленото доверие от страна на съгражданите му, които са го избрали още един мандат да управлява общината. Арх. Кандулкова със задоволство отбеляза и фактът,  че световната фондация „А. Г. Левентис” ще продължи да подкрепя Несебър в реализиране на неговите културни проекти.

 

 На срещата на кмета  с директорката на НИНКН арх. Йорданка Кандулкова, присъстваха още Ели Кирилова, директор  на дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество”, експерти от общината, както и част от експертите, работещи по изготвяне на Плана на опазване и управление на Стария Несебър –  арх. Галя Стоянова, ландшафтният архитект Даниела Гинчева и изкуствоведът Димитър Цветков.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук