26.5 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Отбелязваме международен ден на театъра

Днес отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г.при конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж, година по-късно.e98b4093d22c98ea802c5cbc7d393f1a

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.

Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

На официална церемония Съюзът на артистите в България ще връчи годишните награди ИКАР за 2014 година. Събитието ще се проведе традиционно в Народния театър „Иван Вазов“ и започва в 21.00 часа. Пиесата „Басни“ по Лафонтен, реж. Бисерка Колевска на Държавен куклен театър – Бургас е с номинация за куклен спектакъл, излъчена от Гилдията на творците в кукленото изкуство.

Днес от 19:00 часа, Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас представя постановката „Боряна“ от Йордан Йовков.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук