17.6 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Откриха Защитено жилище за сираци в „Меден Рудник“

 Защитено жилище за млади хора с увреждания беше открито днес в бургаския комплекс „Меден Рудник“. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“,  схема „За по-добро бъдеще за децата“ и се реализира от Сдружение „Равновесие“-  Бургас, в партньорство с Община Бургас. Продължителността му е 14 месеца.

Целта е да се подкрепят младежи, които след навършване на пълнолетие напускат домовете за изоставени деца и остават на улицата. В Защитеното жилище ще бъдат настанявани освен млади хора с увреждания, така и здрави младежи, без подкрепа от  семействата си. В резултат на предлаганите услуги се очаква младежите да преодолеят социалната изолация, да придобият умения за самостоятелно справяне в живота, да се реализарт професионално, да изградят самоувереност и комуникативност.

Сградата, в която се помещава защитеното жилище, е предоставена от общината, с решение на общинския съвет, за срок от 5 години. Тя е ремонтирана по проект „Красива България“, а  за обзавеждане и за издръжката на защитено жилище са привлечени средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Първите деца вече са настанени в началото на месец април. Това са – Добрин, Георги и Таня, а от началото на седмицата в жилището живеят още две деца от Дома за деца с умствена изостаналост в село Искра. През септември се очаква поредната група от три деца от бургаския интернат „Ал. Георгиев Кождакафалията“, които ще навършат пълнолетие. Пред следващите месеци в Защитеното жилище, младите хора ще живеят, учейки се да организират сами ежедневието си, да се самообслужват и да се включват активно в социалния живот.

Разкрити са 6 работни места на трудов договор и 8 – на граждански договор. За да остане Защитеното жилище и след като приключи проектът, Община Бургас подготвя документи за преминаване към делегирана от държавата социална услуга. Ако бъде гласувана на общински съвет и утвърдена от Агенция за социално подпомагане, социалната услуга ще бъде предоставяна след края на проекта, който приключва на 31 март 2011 година.

Съществуването на Защитеното жилище е важно, тъй като около 70 деца от домовете в Бургас, Кошарица, Искра, и  Бата , ще навършат пълнолетие през следващите 4 години и ще трябва да ги  напуснат без да има къде да отидат.internat1.jpg

снимка: архив- бургаският интернат „Ал. Георгиев Коджакафалията“, където често стават инциденти с деца

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук