14.1 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

Поморие си поиска от държавата Тракийската гробница

Местният парламент в Поморие гласува днес Тракийската гробница да бъде прехвърлена от държавата за стопанисване на общината. Целта е уникалната античната куполна гробница, която е  паметник на културата, да утвърди Поморие като център на археологически туризъм.

Кметът Иван Алексиев каза днес пред zonaburgas.bg, че общината иска и прилежащите около гробницата терени за да социализира археологическия обект и да се превърне в туристическа атракция. След като получи собствеността общината ще търси и варианти за финансиране на обекта по европейски програми. Според Алексиев самата Тракийска гробница е в добро състояние, но пътят до нея трябва да се оправи, нужен е и паркинг за туристически автобуси.

Античната гробница датира от II – III в. и представлява оригинална комбинация от типична тракийска куполна гробница и римски мавзолей (смята се, че тя е била своеобразен мавзолей на богата Анхиалска тракийска фамилия). Разположена от сред градини на 500 м северно от къмпинг “Европа”. Висока е около 8 м и е с диаметър 60 м. По коридор се влиза в обширно кръгло помещение, в центъра на което се издига куха колона, която в горния си край се разтваря като гъба и преминава в стените. Затова и гробницата е известна като “Кухата могила”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук