За втора поредна година в несебърското село Кошарица се провежда Празникът на домашната наденица. В центъра на селото от 11 ч. се събраха всички, които искаха да опитат вкусните местни деликатеси, приготвени по стари балкански рецепти.
Кошарица не е избрана случайно за домакин на събитието. Освен че се намира на малък хълм, от който се разкрива живописна гледка към най-слънчевия бряг по българското Черноморие, хората тук са известни като големи ценители на месни специалитети и пазят изконни български рецепти.
Празникът на домашната наденица е поредна крачка на Община Несебър в създаването на кулинарна карта на региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона, за да се пребори с конкуренцията.
В региона се провеждат още Празникът на хляба в с. Оризаре и Празникът на младото вино в село Гюльовца. Идеята е с тези събития да бъдат последвани успешни световни модели за правене на туризъм, каквито развиват европейски държави като Италия, Испания, Франция и др.
Всеизвестен факт е, че чужденците харесват особено много българската кухня.. Кулинарните празници са и интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона.
Чрез такива събития Община Несебър цели да подпомогне икономиката на съставните й селища. От една страна ще бъдат стимулирани дребните местни производители, а от друга ресторантьорите – ще имат възможност да се запознаят със стари кулинарни рецепти, които могат да създадат цялостен облик на заведенията им.