16 C
Бургас
сряда, октомври 9, 2024

Рибарите в Обзор настояват за кей

Възможностите за финансиране на земеделци и рибари от Обзор и региона по актуални програми на ЕС бяха обсъдени във вторник в морския град по инициатива на  ГЕРБ Несебър. На срещата – семинар присъстваха зам. областният управител на Бургас Златко Димитров, изпълнителният директор на местното звено на ИАРА Янчо Янев, областната директорка на „Фонд Земеделие“ в Бургас Радостина Батанова, общинският ветеринарен лекар Николай Владимиров и координаторът на ПП ГЕРБ в Обзор Христо Янев. Местни арендатори на земеделски земи бяха притеснени, че след влизането на промените от „Натура 2000″, собствениците им няма да искат да ги отдават под аренда. Това е така, защото ще получават компенсации от държавата без да е задължително да обработват земята. ribari7.jpgРадостина Батанова обясни, че все пак собствениците или арендаторите ще имат възможност да кандидатстват по мерките 213 и 214 по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. Промените около нитратната директива също вълнуваха голяма част от присъстващите на срещата. Радостина Батанова коментира, че за одобрените проекти след 1 януари тази година субсидиите, които се полагат на българските производители по нитратната директива са следните: 60% от общите допустими разходи за млади фермери в необлагодетелствани райони и/или в обхвата на местата по националната екологична мрежа Натура 2000; 50% от общите допустими разходи за млади фермери в райони, различни от необлагодетелстваните и извън обхвата на местата по националната екологична мрежа Натура 2000; 50% от общите допустими разходи за земеделски производители в необлагодетелствани райони и/или в обхвата на местата по националната екологична мрежа Натура 2000; 40% от общите допустими разходи за земеделските производители, които не отговарят на условията по горните 3 точки. Приемът за документи по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ е 14 март – 1 април 2011 г. и 4 – 15 юли 2011 г. , в същотовреме 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“  касае само преработвателните предприятия. Отворени са мерките 311 “Разнообразяване към неземеделски дейности“  и 312 “Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия“. Приемът по 311 и 312 е 31 октомври – 9 ноември 2011 г.

Хората бяха също така притеснени, че до момента в Обзор няма изграден кей, където рибарите да разтоварват улова. След влизането на новите правила до 2013 година те няма да могат да кандидатстват за  „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки от Оперативна програма „Рибарство“. Пристанищата, използвани от рибарите за разтоварване на уловите са ключов елемент във веригата от улова на риба до крайния пазарен продукт. Целта на модернизацията им е да се осигури ефективно, сигурно и съобразено с хигиенните изисквания оборудване за разтоварване и третиране на рибата.

Янчо Янев отговори, че има идея за изграждане на такова съоръжение, което ще бъде в северната част на града на самата река, но отговорността за неговото изпълнение е изцяло в ръцете на администрацията на Община Несебър.  Янев коментира още пред местните хора, че могат да кандидатстват по програма за модернизация на плавателните средства.

 „От ПП ГЕРБ Несебър се ангажираме да организираме и други подобни срещи, на които вие ще можете да поставите вашите проблеми и получите отговори от специалистите“, коментира Златко Димитров, който е и общински ръководител на ПП ГЕРБ Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук