14.3 C
Бургас
вторник, октомври 8, 2024

Созопол празнува три дни

Празниците на Созопол в чест на Света Марина, покровителката на града са и кулминация на празниците, които община Созопол организира през тази година по случай 2 620 години от основаването на древна Аполония. В програмата са включени много културни и спортни събития, както и народни веселия.

На 16 юли,петък празничните събития включват:

–        Тържествено вдигане на националния флаг на амфитеатъра от 18.15 ч.

–        Полагане на венци пред Паметната арка на загиналите за герои от 18.45 ч.

–        Откриване на  археологическа изложба „Аполония и Черноморската цивилизация“ с участието на музеите в Бургас, Несебър и Варна в Археологическия музей от 19.00 ч.

–        -Концерт на трио „Войсес“ на амфитеатъра от 20.00 ч.

–        Вечерна служба в храм“Света Марина“ в местността „Света Марина“ от 19.00 ч.

 На 17 юли, събота -празникът на Созопол  програма е най- наситена.

–        Празнична литургия в храм „Света Марина“ в местността „Света Марина от 8.00 ч., освещаване на курбан за здраве и благополучие и народно веселие

–        Старт на възстановения от три години плувен маратон ще бъде на пристанището в Созопол от 9.00 ч. Финал-10.00ч.

–        От 11.00 ч. започва турнир по подводен риболов за купата „Света Марина“, който е кръг от националното състезание по подводен риболов. Финал- 14.00 ч.

–        Откриване на художествена изложба „Приятели на Созопол“ с участието на над 50 български и чуждестранни художници, които са рисували Созопол в Художествената галерия от 18.00 ч.

–        От 20.00 ч. на сцената на амфитеатъра тържествено ще бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Созопол“ актьорът Досьо Досев и дългогодишният спортен деятел на Созопол Апостол Кюмурджиев. Родените созополски деца в юбилейната година ще получат грамота и юбилейна монета „Гражданин на Созопол“. Празникът ще продължи с концерт група „Сезони“

18 юли, неделя празничната програма е изцяло посветена на спорта.

   – От 10.00 часа в местността „Света Марина“ ще се проведат традиционни народни борби , в които участие ще вземат над 100 спортиста от цялата страна, носители на републикански, европейски и световни титли. Предвидена е демонстрация на клубовете по карате от Созопол и Черноморец, както и на клуба по културизъм.

  Вечерта от 18.00 ч. е премиерата на книгата на Апостол Кюмурджиев“65 години спортен възход в община Созопол“. Книгата е изцяло спонсорирана от община Созопол и включва всички спортисти, донесли слава на Созопол през годините.

 19 юли, понеделник

-Танцово- музикален спектакъл на формация „Врабчетата“ на амфитеатъра от 20.00 ч.

  19.07-24.07.2010 – Откриване на Академия на изкуствата

20 юли, вторник

– Откриване на параклис „Св.Илия“ от 11.00 ч.

-Концерт на Панайот Панайотов от 20.00 ч. на амфитеатъраsozopol-lodki1.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук