19.9 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Сватбена сбирка в Созопол

Представят етнографска сбирка „Сватбен странджански ритуал“ в Созопол, съобащват от РИМ-Бургас. Някъде в раклата на баба или скътани под сайванта в дядовата къща стоят носии, накити, ръчно изработени вещи, снимки, песни. Те пазят спомена и топлината от важни събития от миналото и чакат да бъдат изтупани от праха за нов живот.

Созопол

Това е и идеята на организаторите на предстоящата етнографска сбирка „Сватбен странджански ритуал“, която ще бъде поместена в обновена и ремонтирана зала в НЧ „Отец Паисий“ в Созопол. Те очакват дарения на вещи, дрехи или други характерни за традиционния сватбен ритуал предмети, за да попълнят единствената по рода си сбирка, която поставя сватбата на централно място. Жителите на населените места в община Созопол са трайно свързани със странджанските традиции и на много места те се пазят и са част и от съвременното ежедневие.

Богатството им, тяхното разнообразие и красота са част от мъдростта и българското самочувствие, което са ни завещали нашите деди. Ако някои от експонатите, които искате да дарите не са в добър вид, но са ценни за бъдещата експозиция, те могат да бъдат реставрирани. Затова ще се погрижат специалисти от Регионалния исторически музей в Бургас и ще им върнат първоначалния блясък. Всеки дарител ще получи сертификат за дарение и удовлетворението, че е споделил с бъдещите посетители на експозицията частица от миналото на своето семейство и своя род.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук