14.1 C
Бургас
петък, октомври 4, 2024

Служителите на МВР са в стачна готовност

Служителите на МВР са в стачна готовност. Това съобщи Генади Тенев, член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР-Бургас. По думите му, служителите на МВР ще организират национален протест, ако няма промяна в законопроекта за допълнение и изменение на Закона за МВР.

„Ако ситуацията не се промени в пленарна зала от предложенията, които са в Закона за допълнение и изменение на Закона за МВР, които засягат социалните права на служителите в системата, ако така остане на първо четене, ще подготвим национален протест. Няма как, не ни се иска, не е това добрият начин да се развият нещата, но след като няма чуваемост, най-вероятно това е единственото решение. Дали ще се случат промените, е в правомощията на депутатите в НС”, каза още Тенев пред Радио „Фокус“.

В понеделник Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа промените в Закона за МВР. С тях трябваше да се намалят заплатите, които полицаите ще взимат при пенсиониране. Вместо до 20 както е сега, те ще взимат до 12. Условието щеше да важи само за служителите, които са постъпили на работа при условията на променения закон. Миналата седмица промените, които бяха представени от вътрешния министър Румяна Бъчварова като реформа, не получиха подкрепа от ресорната комисия в парламента.

„След срещата сме удовлетворени дотолкова доколкото, че голяма част от този тристранен съвет, визирайки и синдикалните организации КНСБ и КТ„Подкрепа”, и някои от организациите на работодателите, подкрепят нашите искания и са съгласни с нашето становище, че така предложения проект не представлява никаква реална реформа в МВР”, коментира Тенев.

По думите му, предстои законопроектът да премине през още две комисии в парламента, след което ще се гласува на първо четене от народните представители, което вероятно ще стане до месец. Тенев е посочи, че законопроектът не е съгласуван със синдикатите, „въпреки твърдението на министър Румяна Бъчварова, което е абсолютно невярно“.

„Законопроектът е направен от хора, които въобще нямат представа каква е реалната работа в МВР и от какво има нужда системата. Ние имаме експертната оценка по въпроса, но не бяхме чути. Не бяха взети под внимание нашите становища. В последния ден, преди да бъде внесен в МС, имахме среща в министерството, на която казахме нашето становище и аргументи, от среща нямаше никакви . Имаше само вдигане на рамене и мълчание”, каза още Тенев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук