19.9 C
Бургас
неделя, октомври 6, 2024

Спешно строят забравената отбивка на „Марица“

Пътната агенция бърза да пусне поръчката през март. От пътната агенция обещаха, че през март ще пуснат поръчката за избор на изпълнител, който да поправи пропуск отпреди 15 години. Става дума за липсващата отсечка, която да осигури отбивка на магистрала „Марица“ към Стара Загора и Бургас.

magistrala trakiq

До средата на следващия месец ще стартира процедурата по избор на строител, изграждането трябва да продължи около 4 месеца и според най-първоначалните прогнози трябва да струва около 3 млн. лв. Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет. От пътната агенция ще искат от строителя да започне максимално бързо работата, след като бъде избран, за да може да се поправи пропускът с отбивката. 

Магистрала „Марица“ трябва да е готова до края на годината. Преди дни шефът на АПИ Лазар Лазаров разкри, че когато бъде пуснат аутобанът в този си вид, пътуващите ще открият голям пропуск, пише monitor.bg Идващите от Свиленград ще трябва да се качат на магистрала „Тракия“, но в посока София. Да пътуват десетина километра до разклона при Оризово и там да обърнат в обратната посока, ако искат да стигнат до Стара Загора или Бургас. В момента на въпросния пътен възел „Оризово“ има единствено връзка в посоката към София. Той е строен преди 15 години.

От АПИ обясниха, че предстои приключване на процедурите за отчуждаване на земите, попадащи в трасето. През последните месеци ръководството на агенцията води преговори с кмета на село Братя Даскалови, за да съдейства при отчуждителните процедури. От пътната агенция разясниха още, че с изграждането на допълващите връзки ще се осигури пълната функционалност на пътния възел „Оризово“ и ще има нормална връзка на магистралите „Тракия“ и „Марица“. Там става пресичането на две нива между магистралите.

При пътен възел Плодовитово пък става пресичане на две нива между „Тракия“ и третокласен път. Там в момента също не е осигурено движението в посоката за и от Бургас. Новите пътни връзки ще бъдат от североизточната страна на пътния възел. След изграждането им съоръжението ще бъде допълнено и ще може да се нарече възел тип „полудетелина“, обясниха от АПИ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук