19.8 C
Бургас
понеделник, октомври 7, 2024

Църковни песнопения на Игнажден в Несебър

С коледен концерт на дамски църковен хор при храм „Св. Анастасий“- Св. Влас, започна Игнажден в Несебър. Миряните, събрали се в храма „Успение Богородично“ в стария град, слушаха тригласното акапелно пеене и се наслаждаваха на прекрасната хармония на тоновете. В рамките на половин час прозвучаха тринадесет църковни песнопения, част от които специално посветени на Рождество Христово и на Св. Богородица.
nesebar10.jpgМалко по-късно същия ден в читалище „Яна Лъскова“ кметът на Несебър Николай Димитров откри коледен концерт с участието на самодейни състави в общината. След като поздрави всички с предстоящите празници и им пожела здраве, късмет и благоденствие той даде старт на проявата. Програмата беше изпъстрена с множество жанрове на музикалното и танцувалното изкуство. Публиката се радваше и на народните песни и танци, и на старите градски песни, и на естрадната и поп музика, и на коледните песни. Класически балет, латино и модерни танци също се харесаха и бяха аплодирани от присъстващите.
Идейно програма бе разделена на две части. Първата представяше празнуването на Коледа в една патриархална атмосфера, като акценти в нея бяха обичаят при посрещане на коледарите и песните, които съпътстват празника. Във втората част участниците и съставите се представяха с едно или няколко изпълнения в зависимост от изкуството. В коледния концерт взеха участие Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър, Общински детски комплекс – Несебър, както и състави към читалища в община Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук