26.5 C
Бургас
четвъртък, октомври 10, 2024

ЮНЕСКО подкрепя Поморие

Във връзка с предстоящото представяне на първия том на „Поморие: древност и съвремие” в Община Поморие е получено писмо на г-жа Ирина Бокова – изпълнителен директор на ЮНЕСКО, съобщиха от Международния търговски и културен център „ГЕОПАН”.

82d28dffe975adb715668a0b0d91e835
Mавзолеят на последните тракийски царе, който се представяше като „Поморийската гробница”. Новата общинска стратегия за развитие на културния туризъм предвижда той да бъде включен в листата на ЮНЕСКО като паметник със световно значение.

В писмото се подкрепят усилията за популяризация, опазване и развитие на поморийското културно наследство. По този повод помолихме за коментар д-р Атанас Орачев от Националният кръг „Будител” – един от специалистите, които Община Поморие привлече като консултант по изготвянето на „СТРАТЕГИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ В РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ”.

 

f74a207b8dc0e24a6d4961371ab0f912
Изглед от разкопките на инсула (квартал) на Улпиа Анхиало – централ-ният обект на историко-археологическия комплекс Палеокастро. Малко след получаване на писмото от ЮНЕСКО беше разпространена предиз-борната програмата на една политическа сила, която предвижда „ос-вобождаване на нови терени за паркинги”. Сред тези терени е и Палео-кастро.

 

 

„Още в хода на съставителството на двутомника „Поморие: древност и съвремие” ръководството на Община Поморие не закъсня да се обърне с мотивирани предложения не само към национални, но и към световни културни институции: ЮНЕСКО, Ермитажа в Санкт Петербург, редица национални архиви в ЕС… Скоро мислещото се за невъзможно се случи – колкото и здраво да изглеждат залостени днес, когато подобаващо се чука на световни и европейски културни порти, те се отварят. Особено добър пример е писмото-отговор на Изпълнителния директор на ЮНЕСКО. След като констатира, че „към днешна дата Поморие не фигурира в Листата на световното наследство, нито в указателната листа на България”, г-жа Ирина Бокова препоръчва на община Поморие да установи контакт със съответните национални институции „с цел да се привлече тяхната подкрепа и да се улесни по този начин ЮНЕСКО да разгледа възможността за подкрепа и финансиране…” Особено показателен за това какво, кога и как трябва да се прави „отдолу” (сиреч като общинска инициатива) е фактът, че Изпълнителният директор на ЮНЕСКО не закъснява да информира за тази своя позиция към Поморие и Постоянната делегация на Република България към ЮНЕСКО. Тъкмо тази насърчителната подкрепа очерта значението на приложения от инж. Златанов общински подход към културно-историческото наследство. Закономерно той стигна и до идеята да се изготви „СТРАТЕГИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ В РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ”.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук