В края на месец септември ООН отбелязва Международния ден на осведомеността относно намаляването на загубата и изхвърлянето на храна. Това е един глобален проблем, който носи своите негативни последици, а статистическите данни са повече от стряскащи. Според направените проучвания, около 1/3 от всички хранителни продукти, произведени в световен мащаб, се изхвърлят всяка година.
Трудно е човек да си представи колко тонове храна биват прахосани. Но този проблем има и още една нелицеприятна страна. Докато някои хора изхвърлят храна, в други части на света има масов глад. Отново според статистиките 1/3 от всичката изхвърлена храна е достатъчна, за да реши проблема, наречен световен глад. А сега се замислете, кога беше последният път, когато оставихте нещо да се развали в хладилника или просто го изхвърлихте в кофата?
Как да спрем изхвърлянето на храна вкъщи?
Изхвърлянето на храна е глобален проблем, но той може да бъде решен на локално ниво. Всеки човек е способен да намали или дори сведе до нула прахосването на хранителни продукти. Затова ето няколко лесни стъпки, които може да превърнете в полезни навици и така да ограничите значително количествата на прахосаната храна.
Планирайте покупките си
Един от основните начини да се уверите, че няма да изхвърлите нищо, е като внимателно прецените покупките си. Ако, например, пазарувате веднъж или два пъти в седмицата, направете си списък с нужните продукти. Ако не сте сигурни, че ще ги консумирате докрай, избягвайте да купувате свежи плодове и зеленчуци, както и други бързоразвалящи се продукти, в големи количества. Така няма да оставят в хладилника докато се развалят.
Не прекалявайте с количеството на готвените ястия
Приготвянето на храна е чудесен начин да се храните разнообразно и здравословно. Само че понякога се случва да приготвяме дадено ястие в много по-големи количества, отколкото успяваме да изядем. Освен това, така се налага да ядете едно и също в продължение на няколко дни. Така, често вкусното ядене, приготвено с любов и старание, отива в кофата. За да не се стига до там, планирайте разумно количествата.
Ако имате нужда да разнообразявате храната си, винаги може да излезете на ресторант. Ако пък предпочитате вкусна храна в комбинация с домашен уют, изберете доставка на храна и хранителни продукти в Бургас.
Съхранявайте храната правилно
Още една от най-известните причини за изхвърлянето на храна е поради нейното разваляне. Различните продукти и храни трябва да бъдат съхранявани по различен начин. Бързоразвалящите се обикновено се поставят в хладилника, особено ако температурите навън са много високи. Пресните плодове или сурово месо, които не успеете да консумирате на момента, може да замразите във фризера и да използвате по-късно. Това е един добър начин да се предпазите от изхвърлянето на големи количества храна.
Що се отнася до продуктите в хладилника, постарайте се той да е подреден така, че лесно да виждате какво имате и какво ви липсва. Поставяйте отворените продукти или тези с по-скоро изтичащ срок на годност по-напред, за да може да ги използвате първи.
Какво да правим, ако храната вече се е развалила?
Ако храната вече започва да се разваля и се съмнявате, че е годна за употреба, всички органични продукти, може да получат нов живот, ако решите да си направите компостер. Получената смес от разложилите се плодове, листа, обелки и т.н. е чудесна тор за цветята вкъщи или за растенията, които отглеждате в градината.
Търсете решения, бъдете креативни и отговорни към съдбата на вашата храна, защото с малки стъпки, може да създадете голяма промяна.