Единствено потреблението на киселото мляко не се е променило особено през последните три месеца на 2022 година, става ясно от данните за потреблението на основни храни на националната статистика. Сирене, кашкавал и прясно мляко обаче попадат в дъното на потребителския избор, изместени от месото, плодовете и зеленчуците.
Средната стойност на консумацията на млечни продукти е намаляла значително като за три месеца, средно на човек НСИ изчислява, че се падат по около 3 кг. сирене и по-малко от 5 литра прясно мляко. Хлябът остава цар на трапезата – със средна стойност от почти 20 килограма за член на домакинството – отново осреднена стойност за последното тримесечие на миналата година.
Българите консумират все повече зеленчуци и плодове за сметка на варивата – боб и леща. И още по-малко захар. При яйцата също се наблюдава понижение на консумацията със средно 40 броя за човек от домакинстовото за последнот тримесечие на 2022-ра.